четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Зимна защита на палми.

Зимата наближава.
 Разбира се рано е още да се зазимяват палмите, но понеже нашите ще са за първа година в ОГ започваме с подготовката по от рано за да може да си изясним неяснотите, които имаме по направата на "къщата" за палмите. 
В последната трябва да намерят място десетина кактуса, две агавета, един хамеропс, две финикови палми, един трахикарпус, една вашингтония, няколко олеандъра( те ще бъдат в саксии), един нар, една мандарина, един цикас и един кумкуат. Общо 30 - тина растения.
 Едва ли е необходимо да казвам колко ще ни "боли" ако не се справим с опазването им през зимата.

Стените ще са от палети, които от вътрешната страна ще се "облицоват"с фибран, а от външната с два пласта найлон. Идеята е да се получи допълнителна въздушна възглавница от около 10 см между найлона и фибрана.



За светлина ще останат само тези два "прозореца" , стъклопакети от старата дограма. Не е сигурно дали ще е достатъчно светлината, но ако се налага ще правим корекции е движение.



Изглед от вътрешната страна.



От един месец окосената трева от двора се трупа вътре с идеята да изолира добре почвата.

... за момента толкова ... ще има продължение.

Днес 22.10.2014 положихме и първата защита. Прогнозите за следващите няколко дни са за минусови температури. За момента все още е рано за по сериозната защита. Тази е по скоро колкото да има нещо отгоре.


Снимки от 26.10.2014. Малко ни изненада снега. Миналата година първия падна при нас на 28.11.2013 ( цял месец разлика ).






Снимка от 01.01.2015 та. Датчика на колата показваше -16 градуса.





6 коментара: